2009. augusztus 12., szerda

Stephenie Meyer tud

Bár megfogadtam, hogy egy darabig nem olvasok ifjúsági regényt, a balatoni nyaralásra mégis azt vittem magammal, nem is egyet, hanem Stephenie Meyer eddigi két, magyarul megjelent regényét, az Alkonyatot és az Új holdat. Pillanatok alatt el is olvastam mindkettőt.
Bár láttam az első részből készült filmet is, leginkább azért akartam elolvasni, mert szem- és fültanúja voltam, amikor a könyvtárban az ötödikes kislányok körben ültek, s áhitattal hallgatták, amint egyikük felolvasott az Alkonyatból. Fontos volt még nagyon, hogy a kisebbik fiam (16) szerezte meg nekem a könyveket. Vele zajlott az alábbi - nem túl bőszavú - párbeszéd:

Anya: Na milyen volt?
Gyerek: Elment.
Anya: Mi tetszett benne?
Gyerek: Akció és fikció.
Anya: Mi nem tetszett?
Gyerek: Szerelmi nyáladzás.
Anya: Edward, Jacob vagy Mike?
Gyerek: Edward.
Anya: Elolvasod a többi részt is?
Gyerek: Hát jah.

Nos, miután én is elolvastam őket, el kell ismernem, Stephenie Meyer tud.

Összehozta ezt a Twilight sorozatot, aminek eddig két része jelent meg magyarul (Twilight, New Moon, de már elő lehet jegyezni a harmadikra), s lám, ugyanúgy olvassák a kamasz/tinédzser fiúk és lányok, mint a Harry Pottert, sőt. Ezért tud ez a nő, mert mindkét nemet meg tudja szólítani, mindegyiknek tud olyat nyújtani, ami miatt elolvassák a könyveit, nézik a belőlük készült filmeket, és hát igen, jó kis/nagy rajongótábora van.

Úgy látom, egyrészt adagol extra mennyiségű érzelmet (parancsoljatok, lányok), másrészt tolja rendesen az "akciót és a fikciót" (hajrá, fiúk). Nyilván nem vegytiszta a dolog, de tipikusan - legalábbis deklarálva - így működik.

Ez a szerelem a halandó/ember Bella és a vámpír Edward között annyira romantikus! "Szeretlek... Mostantól te vagy az életem... Nem akarok olyan világban élni, ahol te nem létezel... stb."- hát mely nőnemű ne szeretne ilyeneket olvasni, sőt, ha lehet, (élőben) hallani? De Edward személye, bármilyen furcsa is, a srácoknak minta. Mert Edward egy alfa hím. Edward erős, Edward gyors, okos, Edward jól vezet, jól csókol, megmenti a lányt, akit szeret, legyőzi és megsemmisíti az ellenségét, akaratereje felül tud kerekedni az ösztönein, ja és mellesleg halhatatlan. Hát mi kell még?
A lányoknak ő azon túl, hogy - a regényben már az unalomig ragozva - gyönyörű, okos, titokzatos, erős, stb. az a rosszfiú, akiért dögleni szoktak a tini (és a már nem igazán tini) lányok. De azért ott van a másik fiú is, mert mindig kell egy másik is. Esetünkben Jacob az, aki éppen ellentéte a vámpírgyereknek. Ő momentán vérfarkas, aki a vámpírok irtására van kitalálva, s persze szerelmes a mi Bella lányunkba. Jacob bőre bronzszínű, míg Edward sápadt fehér. Jacob tűzforró, Edward jéghideg - és mindkettőnek Bella kell. Ja, el ne feledkezzem a szegény szőke embergyerek Mike-ról, akinek a leghalványabb esélye sincs - nincs benne semmi extra. Hamburgert eszik és éjjel az ágyában alszik. A lúzer. Ebbe a szerelmi háromszögbe Stephenie belekeverte Shakespeare-t és a Rómeó és Júliát - hát nem is tudom... Valahol az érzelmek intenzitása, irracionalitása mutat némi rokonságot, el lehet gondolkodni azon a verzión is, miszerint Rómeó lelép és mégis Parisé lesz Júlia, de amikor Edward Shakespeare-t idéz, miközben azt hiszi, meghalt (kvázi öngyilkos lett, mint Rómeó, de nem árulom el, a halhatatlan vámpír hogyan tud meghalni), hát, az azért erős határeset.

Különben sokat olvasnak a könyvben, ez viszont rokonszenves. Pl. kötelező olvasmány az Üvöltő szelek, a Macbeth (ennek kapcsán házi dolgozatot írnak, összehasonlítva Shakespeare nőalakjait), aztán valamelyik Orwell... Bella elégedetlen a forksi könyvtárral, könyvesboltba megy, Edwarddal könyvekről beszélgetnek, ó, és kedvence a Büszkeség és balítélet!

Értelemszerűen az ifjúsági regények cselekményének helyszíne gyakran az iskola. Forksban legtöbbször biológiára és tesire járunk a szereplőkkel, na meg a menzára. A menza minden iskola központi találkahelye, ahol nincs, ott a büfé helyettesíti. Itt zajlik a társadalmi élet, ezt minden nemzet tanulóifjúsága tudja (még én is jól emlékszem), úgyhogy Stephenie ezt is jól kitalálta. Na és nagy hangsúlyt fektet pl. az autókra (megint egy gesztus a fiúk felé?). Pontosan megadja, hogy melyik szereplőnek milyen - általában nagyon menő - járgánya van. Pontosan felsorolja a köszönetnyilvánításban, hogy milyen zenékből merített ihletet, hogy ki -az öccse - szerkeszti a weblapját, merthogy az is van... Mondom, hogy ügyes!

Hogy amúgy a sztori kissé horrorisztikus? Ezen - a mostanában olvasott ifjúsági regények után -egyáltalán nem lepődöm meg. Az, de úgy tűnik, ez kell, erre van igény, ez a mostani divat. Végül is nem mindegy, hogy egy vámpír, egy vérfarkas, Voldemort és az ő halálfalói, Lúdvérc vagy éppen Kaprikornusz okoz halálfélelmet? A lényeg az akció és a fikció.

Mindezek után adódik a kérdés, hogy megveszem-e a könyvtárba ezeket a 16 éven felülieknek ajánlott köteteket? Nem tudom eldönteni. Én mindenesetre elolvasom a következőket is.

16 megjegyzés:

Trinity írta...

Jaj, nekem is nagyon tetszett. Én a helyedben mindenképp megvenném :-)

csbk írta...

Az biztos, hogy egymás kezéből kapkodnák ki! :) Csak hát 16 éven felülieknek ajánlott, beleköthetnek a szülők is, de még a kollégák is... Viszont ugye a hallgatóknak ismernie kell a mai ifjúsági irodalmat, s nekem őket is el kell látnom! ;)

nyaucica írta...

Én a hatásodra olvastam el a könyvet (alkonyatot) a hosszú hétvégére fű alatt megkaptam most a kvt-ból, egyszerűen letenni nem tudom annyira tetszik..
j.héten megveszem

ui. és beleszerettem Edwardba :-)

csbk írta...

Jaj de jó! :) Jacobból is jó pasi lesz ám a második részben, aztán el ne csábulj! ;)

nyaucica írta...

Most foglaltam le a dvd-t kölcsönzőbe!
Hát nemtom mi lesz Jacobból de maradok Edwardnál (mint Jane Austin fan) :-)

csbk írta...

Kíváncsi vagyok a véleményedre a filmről! Amúgy meg tegnap este vettem megint - századszor - elő a Büszkeség és balítéletet. :)

nyaucica írta...

Hát mit is mondjak finomam
a film szerintem nagyon rossz volt
egyedül a csajszi karakterét találták el szerintem az összes többi csapnivaló volt, főleg Edward!
Bár egy - két könyvön kívüli jó poén volt benne..
amúgy nem olyan magával ragadó mint a könyv

a kölcsönzős csajszi azt mondta eddig mindenki "orgazmussal" hozta vissza milyen jó volt hát én nem..

Neked tetszett?

nyaucica írta...

Büszkeségék mindig jók!!
újra és újra!! + a 6 részes filmük is, de a moziverzió na az is csapnivaló

csbk írta...

Nekem az volt a "szerencsém", hogy először a filmet láttam, mert akkor még nem tudtam, a könyv mennyivel jobb. Viszont annyira nem rossz, hogy elriasztott volna az olvasástól.
Nem igazán sikeresek ezek a könyvadaptációk - sem a Twilight, sem a HP filmek, sem a Keira Knightley-féle Büszkeség és balítélet... Egyszerűen nem jók, és nem tudom, hogy miért nem lehet rendesen megcsinálni őket. Olyan öncélú változtatásokat csinálnak, olyan fontos dolgokat hagynak ki, amiket fel nem foghatok - de hát kicsi vagyok én hozzájuk...

nyaucica írta...

Egyetértek, gyülölöm ha átirják a könyvet
Egy nagyon jó poén volt amikor látogatóba ment a családhoz és azt mondta azt hiszem E. apja: Miattad értelmet nyert a konyha!
Ezen nagyon jót nevettem!
Amúgy nagyon pocsékul játszik a E. szinész.
Megvettem mindkét könyvet közalkalmazoti keretre kiváncsi vagyok az Új holdra!

K.K. meg nagyon pocsék szinész akármibe is játszik!!!!

csbk írta...

Az tényeg jó poén volt! Többre meg nem is nagyon emlékszem... :)
K.K. az első Karib tenger kalózaiban még elment, de a Büszkeség után már rá sem tudok nézni szegénykére. :)
Kíváncsi vagyok, hogy tetszik majd az Új hold! Figyeld Jacobot! ;)))

nyaucica írta...

Hát végeztem
a tetszési sikert mutatja hogy a második rész nemgy egy éjszaka alatt lett kivégezve hanem hétfő óta..
nekem nem jött be ez a könyv
túl sok szenvedés, persze gondolhattam volna hogy Jacob se ember :-) én butus!!


Olyan befejezetlen a vége majd minden kiderül, nyitott minden

szóval maradok az első résznél!!!

csbk írta...

Szerintem is nagyon a következő részt készíti elő a befejezés, így tényleg lezáratlanabb, mint az első, ami kerek egésznek tűnik. Lehet, hogy akkor még nem tudta, mit is fog majd folytatásnak írni. :)

nyaucica írta...

Jaj Csbk bajban vagyok!!
eljárt a bentieknek a szája hogy tetszik a könyv nagyon és mehetek riportra majd egy szegedi rádióba!
:-(
kellett nekem vámpírba szeretni ;-)

csbk írta...

Hi-hi, ezt meghallgatjuk! :D Melyik csatornán és mikor lesz?

nyaucica írta...

tiszarádió okt. 1.