2008. augusztus 5., kedd

Madárparadicsom

Nagyon sajnálom, hogy a Kis-Balatonhoz most sem sikerült eljutnom (majd jövőre Animáékkal!), de azért madárélményben így is volt bőven részem. Hogy a legközelebbit említsem: Széplakon a teraszon egy barátcinege szedegette fel rendszeresen utánunk a morzsákat. Ez azért élmény, mert itthon a kertben csak széncinegék vannak, tavasszal fészkelt is egy pár a vascsőben, nem is tudom, írtam-e róla vagy csak akartam. Rozsdafarkú, tengelic és zöldike mindennapos vendég volt a kapu melletti nyírfán, őket jól ismerem itthonról, de fura volt hallani nyáron a dolmányos varjút, nálunk csak ősszel jelennek meg a síma feketék, amiknek most nem jut eszembe a neve. A sárgarigónak most is csak a hangját hallottam, a fecskék a víz fölött suhanva ittak, s verébbel alig akadtunk össze. Nem emlékszem, hogy az elmúlt években láttam-e nagy fakopáncsot, szerintem nem, most viszont nem is egyszer és nem is egyet! Ez érdekes, mert - erről tudom, hogy írtam - az idén a nyár elején itthon is találkoztam velük. Különös. Lehet, hogy jó évük van az idén a harkályoknak?
De ami számomra csoda volt, és szó szerint tátva maradt a szám és nem mertem levegőt sem venni: egy búbos bankát, egy gyönyörűséges búbos bankát láttam egészen közelről! Elrepült előttem, amikor a teraszon olvastam, s rászállt a kerítésre, majd gyorsan továbbállt - sajnos. Elnéztem volna még egy jó darabig.
Az út során a vonyarcvashegyi kempingben valóságos szarkakolóniával találkoztunk, s itt láttam csuszkát is. Hallani viszont olyan madárhangokat is hallottam, amelyek számomra teljesen ismeretlenek voltak. Amikor bebújtunk a sátorba, a fejünknél egy sündisznó röfögött... Ajánlom mindenki figyelmébe amúgy a Park kempinget, tökéletes minden szempontból. A badacsonytomaji (kis) strandon (amit szintén ajánlok a nosztalgiakedvelőknek - kb. 30 évvel ezelőtt is ugyanilyen lehetett) pedig a barázdabillegetők rajzottak, ennyit nem láttam még egy rakáson. Sajkodon, ami sok-sok évig volt a törzshelyünk és szerintem a Balaton legszebb strandja, a vadkacsák mellett gyönyörű vadludakat is láttunk.
Ha már vadkacsák: természetesen nem birtuk ki, s készült róluk vagy száz fotó. Mit csináljak, szeretem Alfrédet, Dodót, Donaldot, Dagobert bácsit...



3 megjegyzés:

csbk írta...

Bocsi, az őszapókat kifelejtettem! :)

Névtelen írta...

Élmény lesz veletek - egyszer - a Balaton körül bicajozni! Minden madarat kapásból felismersz, én meg alig tudom, mit látok, ha egyáltalán észreveszem. Nagyjából ugyanezeket tapasztaltam ornitológiai szempontból én is - plusz még a hattyúk! És nálunk az eresz alatt több verébcsalád is lakozik, ott fészkelnek és hajnalban meglehetősen hangosak. Mindig a verébzajongásra ébredtem!... :)

csbk írta...

Ó, nekem itthon jut ki a verebekből bőséggel - na de hát a veréb is madár! :)