2008. március 2., vasárnap

Muffin - csbk módra

Régi muffinosként csak annyit mondhatok: a neten találsz százezer receptet, próbálsz ilyet, próbálsz olyat, aztán egyszercsak kialakítod a sajátodat - s esetleg majd azt variálgatod tovább. :) Szóval az idő múltával letisztulnak és egyszerűsödnek a dolgok.
Elöljáróban:
Én már régen nem használok sütőpapirt, hanem nemes egyszerűséggel margarinnal kikenem a kis mélyedéseket. Lehet, hogy picivel munkásabb, de lényegesen olcsóbb, s nem kell lenyúznod a kész sütiről a papírt, ha enni szándékozol. Nem használok mérleget sem, hanem egy mércés edényt (lehet egy bögre is) és egy másik tálat. A tálba először belemérem a "száraz" dolgokat: liszt, cukor, esetleg kakaó, esetleg kókuszreszelék, csokidarabok, dió stb. sütőpor és szódabikarbóna, aztán jöhetnek a bele a folyadékok. Egy gyors keverés (nem kell hozzá feltétlenül robotgép, megteszi az a kanál is, amivel méricskélted a cukrot meg a többit), és már töltheted is fel a mélyedéseket. Sohasem teljesen tele, mert kikel magából! :) Rakhatsz a tetejére meggyet, bármit, szépen belesüllyed, és olyan, mintha a közepén lenne. :) Ha kisült, díszítheted a tetejét ezzel, azzal, de úgyis elfogy egy pillanat alatt, csak akkor érdemes ezzel foglalkoznod, ha vendéget vársz!
Hozzávalók az alaprecepthez:
4 dl liszt (belekeverhetsz grahamlisztet is, ha van, kb. 1/4 arányban)
1,5 dl cukor (lehet méz is)
3 dl tej
0,75 dl olaj
1 tojás
csipet só
1-1 mokkáskanál (a legkisebb kanál) sütőpor és szódabikarbóna.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 18-20 perc alatt sül meg. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni az első 10 percben!
Ennyi az egész!
Jó étvágyat hozzá!

9 megjegyzés:

wildgica írta...

Nagyon jól hangzik, köszönöm a receptet! :)

Névtelen írta...

Egészen kedvet kaptam, de először még megsütöm a lenmagos kenyeret... Majd ha kihevertem a francia diákcserét. :)

Remélem, tudod, hogy beindult megint a Konyhablog?! Úgyhogy ezt kapásból már rakhatod is fel oda!...

csbk írta...

Wildgica, nagyon szívesen!

Anima, meddig lesznek franciáid? Örülök a konyhablognak, hiányzott! Egyelőre nem emlékszem, miként regisztráltam magam, majd kipróbálok néhány variát, hátha sikerül belépnem. :)

zAngi írta...

Nyamm! Jól hangzik. Bár még sosem ettem édef muffint. Viszont az anyukám sütött már nekem sósat abban a sütőben, amit tőlem kapott szülinapjára.
Más: Már régen akarom kérdezni, hogy melyik csatornán megy az Alaszka? Nem vagyok nagy tévénéző, de azt én is komáltam. :-)

zAngi írta...

Höhö. Édef.

csbk írta...

Eddig csak édefet :) sütöttem, de ki néne próbálni a sósat is!
Az Alaszka minden nap este 7-kor van a Viasat3-on! Vigyázz, függőséget okoz! :D

zAngi írta...

Akkor majd mindig elmegyek itthonról 7-kor, és úgy nézem a tévém. :-P

csbk írta...

Én időben szóltam! Tudom miről beszélek, mert nekem már annyi. :)
A mai rész haláli jó volt! Adamon úgy röhögtünk, hogy Ancsi kilötyögtette a kávéját a nappaliban - ezer szerencséje, hogy nem a szőnyegre!

zAngi írta...

Legalább Ancsinak nem annyi. :-D