2007. november 15., csütörtök

Kenyérrecept

Lenmagos kenyér Anima kedvéért.
Hozzávalók: 25 dkg Graham liszt, 22 dkg fehér liszt, 3,5 dl tej, 10 ml só, 12,5 ml cukor, 4 dkg puha vaj, 5 ml száraz élesztő, 6 dkg leforrázott lenmag.
Először a tejet öntöm a kelesztőbe, utána a liszteket, s a tetejére a többit. A lenmagot csak akkor kell hozzáadni, amikor már befejezi a gép a dagasztás nagyját és sípol egyet (vagy hármat), amitől a gyanútlan háziasszonyra a szívbaj jön. :) Persze lenmag helyett bármilyen magot lehet ebbe az alapreceptbe keverni, kedv és pénztárca dolga, meg hogy mi van otthon. A ml-eket én a gyerekek régi "kanalas" gyógyszereinek megmaradt adagolóival szoktam kimérni.
Önmagában is nagyon jó íze van ennek a kenyérkének, max. egy kis eidami vagy pannónia sajtot szoktam hozzá falatozgatni - együtt isteni.
Jó étvágyat hozzá!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hálás köszönet!
Cserébe szívesen küldtem volna egy fotót 702-ről zakóban - még fotómasinát is vittem ma ennek érdekében az ELTÉ-re, aztán ő meg tett ránk magasról, és otthon hagyta a feltuningolt eleganciáját, csak a szokásosat adta elő... :) Az előadásában nem teljesen, csak majdnem. A mindig béta állapotot ma is kifejtette, viszont ma a közösségi funkciókra koncentrált, és a szokásosnál is lazább volt. Igaz, nem repült, nem csápolt... :))

Névtelen írta...

A recept címkenevét elgépelted!... :)
Anima

csbk írta...

A "peceptet" nagyon szívesen! ;) Remélem, ha lesz időd kipróbálni, ízleni fog! 702-nek meg ejnye bejnye - megígérte a zakós fotót, végre volt "bérfotós" is, ő meg képes pucsiban megjelenni! Hm, azért szívesen meghallgattam volna a bétáival és közösségi funkcióival együtt. :))

csbk írta...

Köszönöm, javítottam!

Névtelen írta...

Elméláztam a hétvégét: nem volt kenyérsütés. Alig bírtam két nap alatt kiheverni a az elmúlt hetet - és a következő sem lesz pihentetőbb. Mostanában túltengenek a jobbnál-jobb konferenciák, és néha nekem is jelenésem van itt-ott egy-egy előadással. Úgyhogy nagyon kéne hajtani, de én meg itt betelelek lassan. Ilyenkor, télre, karácsonyra készülődve nagyon sokat veszítek az energiáimból, és az éjszakázást sem bírom. Sőt: nappal is álmos vagyok.

csbk írta...

Nem vagy egyedül! Engem már a téli szünet éltet. :) Lehet, hogy most nem kellene annyit éjszakáznod, mint szoktál!

Névtelen írta...

Ja. Írom mindezt éjjel fél kettő körül... :)

Névtelen írta...

Megint eltelt egy hét, és még mindig nem sütöttem kenyeret... :(

csbk írta...

Most viszont megint közeledik egy, úgyhogy hajrá! :)