2009. január 15., csütörtök

Gyerekségek a könyvtárban

- Áll egy csapatnyi 5.-es gyerkőc a katalógusgép előtt és nagyon kuncognak, sutyorognak. Persze kíváncsi leszek, mi az a nagyon érdekes. Nézem, beírja a tárgyszóhoz, hogy Ádi. Mire a másik: Te, inkább a szerzőhöz írd! Rájön, hogy az Ádi nem lesz jó, beírja a szerzőhöz, hogy Ábrahám. Nagy ujjongás, kap egy csomó találatot: ennyi könyvet írtam! Merthogy Kovács Ábrahámnak hívják a kis drágámat.
De ezzel nincs vége, mert megígérem nekik, hogy ha írnak egy könyvet, azt feltétlenül meg fogom venni a könyvtárnak, beleveszem a húszéves tervbe. Mire Maja félrehív, hogy nem kell ám húsz évet várnom, mert ő már ír egy könyvet, s szerinte hamarabb készen lesz vele.

- Híres magyar könyvtárakról gyűjtenek anyagot a könyvtárak honlapjáról könyvtárhasználati órán hatodikosok. Feladat: Írd le a Somogyi Könyvtár két híres igazgatójának nevét. Válasz: Ferenc József.

- Nagyon ritka, sőt, lehet, hogy az első eset: verekedés a könyvtárban. Csúnya az egész, hatodikos fiú üt és rúg ötödikest. Nyilván leszedem róla és kizavarom, ötödikes megnyugszik, nekiáll sakkozni. Egyszer csak megjelenik hatodikos, hoz neki egy tábla csokit. Odaadja, mire ötödikes: nem kell! Hatodikos leül számítógépezni - öt perc múlva együtt gépeznek, miközben ötödikes majszolja a csokiját. Ennyit erről.

- Könyvcímeket gyűjtünk, hogy mit vegyünk még meg a könyvtárba a diákönkormányzat segítségével. Az egyik hatodikos Geronimo Stilton könyveket kér, a másik Da Vinci kódot. Erről is ennyit.

Nincsenek megjegyzések: