2008. december 8., hétfő

Bálnavadászat - folyt.

Nagy örömömre a Zsiráf 2008. novemberi száma foglalkozik a bálnavadászattal - sőt, nem is először. Fontos, mert a Zsiráf ifjúsági lap, s tudjuk, hogy a jövő az ő kezükben van.
Néhány idézet korábbról:
2008. február: Magyarországnak nincs tengere, mégsem mehetünk el szó nélkül a bálnavadászat kérdése mellett. A világ legnagyobb emlőseit ugyanis a nemzetközi védelem ellenére folyamatos veszély fenyegeti. A veszély neve pedig: Japán!
2007. február: Az 1987-ben bevezetett bálnavadászati tilalom alól összesen három ország vonta ki magát az évek során: Japán, Norvégia és Izland. Mégis megdöbbentő, hogy 1987-2006-ig 7658 állatot mészároltak le különféle tudományos kísérletekre hivatkozva. Még sokkolóbb azonban az, hogy az utóbbi években a legyilkolt nőstény bálnák több mint 90 %-a vemhes vagy szoptatós anyaállat volt.
A mostani, Barta István által jegyzett cikk bevezetője: Mi, egy tenger nélküli ország polgárai, értetlenül és borzongással nézzük, ahogyan a ma élő legnagyobb emlősöket, az óceánok rejtélyes, intelligens és mindemellett békés óriásait lemészárolják. Hasonlóan gondolkodik a világ lakosságának döntő többsége, a bálnavadászat véres gyakorlatának azonban valahogy mégsem lehet pontot tenni a végére.
És egy adalék a cikkből a meggyőzhető japánokról: ... amikor a természetvédők vajsav 'bombákat' dobáltak át a hajókra. A büdös, de egészségre teljesen ártalmatlan bombák csúszóssá tették a fedélzetet és megbénították a hajót néhány órára. A válasz sem maradt el. A japán hajóról tüzet nyitottak a kapitányra, akinek életét csak a golyóálló mellény és a jószerencse mentette meg.
Köszönöm, Zsiráf! :)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Fogadjunk, hogy lefizetett a Zsiráf... :)
(Engem meg a japánok:)

csbk írta...

Na most akkor lebuktunk! :D

Névtelen írta...

702: és akkor a kenőpénz helyett bálnahús-konzervet kapsz? (Mondjuk az legalább nem dioxinos, mint az ír sertéshús - de nekem biztosan a torkomon akadna. Főleg csbk szemléletes kirohanásai után...)

csbk írta...

Hah, megy ez! Animát már leszoktattam a bálnahúsról! :)

Névtelen írta...

Életemben egyszer ettem bálnát: három éves voltam és szétrágtam a plüsscetemet.

Névtelen írta...

A hároméves még nem büntethető - és jó magaviseletért azt is harmadolják... :)