2008. február 3., vasárnap

A Dalai Láma és én

Hogy mi a közös a Dalai Lámában és bennem? Úgy elsőre nem sok, mégis: mind a ketten irigyeljük Michael Palint. Ül a Dalai Láma és Palin egy kanapén a láma száműzetésbeli otthonában, s a házigazda azt fejtegeti, miközben kedélyesen nevetgél, hogy szereti a BBC műsorait, különösen a dokumentumfilmeket, s nagyon irigyli Palint, hogy annyi gyönyörű helyre eljut. Mondja ezt a Dalai Láma, s mindezt A Himalája Michael Palinnel c. filmben teszi, amit élvezettel nézek a síszünetben. Ő valószínűleg Palin szabadságát irigyli, és valahol nyilván én is, csak más-más értelemben.
A Himalája a világnak az a része, ahová földi halandó igen ritkán jut el, de igazából nem is baj. Ha a hozzám hasonló turisták ellepnék ezt a vidéket, már meg is szűnne az a varázsa, ami miatt vágyakozunk oda. Pl. Palin találkozik Pakisztánban egy néppel, (kalis-nak értem, de hiába keresek rá a neten) akik időn kívül élnek, világos a bőrük és zöld a szemük - és fogalmuk sincs semmiféle nyugati civilizációról. Patakban mosnak, egy istenben hisznek, s ha meghalnak, lelkük a nagy fehér hegyen talál nyugalmat, ami ott van azon a hegyláncon (kb. 5000 méteres) túl. Hm... De ez csak egy kiragadott pillanat a hat epizód számtalan csodálatos, olykor megdöbbentő, érthetetlen (emlékezetes a indiai pakisztáni határon az őrségváltás) vagy éppen ijesztő pillanata közül.
Azért is irigylem, de inkább csodálom ezt a pasit, mert teljesen egyben van. A Monty Python után talált magának olyan valamit, ami magának is élvezet, meg a nézőinek is. S mindezt a személyisége megőrzésével teszi, hamisítatlan palines, azaz jó. Nem tudom, a Láma ebben a véleményemben is osztozik-e velem. :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Palin nagyon nagy szám :D Most forgatta újra európai útját, nagyon kíváncsi vagyok rá.
Nem lehet, hogy kafirok voltak? :)
http://www.palinstravels.co.uk/book-3484

csbk írta...

Igen-igen, ők azok, köszönöm! Nem is ismertem ezt az weboldalt, nagyon jó! :)