2007. december 25., kedd

Barcelona – karácsony

A tél nem kifejezetten turistaszezon a mediterrán vidékeken, így talán érdekes lehet, hogy hogyan készülődnek Barcelonában a karácsonyra.
Hallani persze sok mindent lehet, de egészen más hallani a dolgokról és megint más szembesülni pl. egy regimentnyi Kisjézussal, ugyanennyi Szűz Máriával, Józseffel, Gáspárral, Menyhérttel és Boldizsárral, római katonával, pásztorral, birkával és szamárral, műtábortűzzel és műkutacskával, jászollal, tonnányi mohával és hegynyi homokkal stb, stb, stb. A déli népek ugyanis szeretik maguk építeni a családi betlehemet, s a karácsonyi vásárok zöme ezekkel a hozzávalókkal van tele. Meg fagyönggyel, mikulásvirággal, feldíszített kaktusszal…
Mindenesetre, amikor az első este a kivilágított és fenséges Sagrada Familia lábánál található vásárban szembesültünk ezzel a jelenséggel, valósággal sokkot kaptunk – brutális volt. Aztán a Katedrális előtti vásárban már a szemem sem rebbent, pedig ott további elemekkel bővült a kínálat, s most, amikor a nappaliban ott áll a feldíszített fenyő, eszembe jut, hogy hm, milyen helyes is lenne egy kis jászol alatta!

Na de az angolszász fertő ide is eljutott. A szállodai ablakunkkal szembeni teraszra éppen felmászott a Télapó, pontosan ugyanúgy, mint nálunk a szomszédnál az ereszen, a Tibidabo gyönyörű villáit is csúfította, a La Ramblán pedig felfújható szánnal érkezett. Akkor már inkább a műanyag, pelenkás és glóriás Kisjézus minden menyiségben!

A karácsonyi díszkivilágítás, úgy tűnik, abszolút nemzetközi jelenség. Amerre mi megfordultunk, akár a belváros, akár a valamivel távolabbi területek, díszkivilágításban fürdenek, ami sötétedés után tényleg szép, nappal viszont elég kiábrándító a mindenhol csüngő égősor. Valamit valamiért.

Hóra nem számíthatnak az itteniek, amikor mi ott jártunk december közepén, volt, hogy a 15 fokot is elérte a nappali felmelegedés, s lekívánkozott rólunk még a vékonyabb dzseki is. Az esték azért hűvösek, akár 0 fokig is eshet a hőmérséklet. Van a La Ramblán egy három emelet magas, kivilágított hőmérő, ami -5-től +40 fokig méri a hőmérsékletet. Nos, nálunk a Kárász utcai -30-tól +50-ig mér! (Itthon 10 centis hó fogadott bennünket!)
Azt sajnos két nap alatt nem igazán tudtam felmérni, hogy az ajtók és ablakok mögött a családok hogyan készülődnek. Ez a turistaság átka: csak a felszínt látod. Az viszont bizonyos, hogy van saját házi betlehemük!