2007. november 14., szerda

Konferenciadömping

Csak kapkodom a fejem, teljesen felpörgött a szakmai konferenciaélet, ráadásul nem valam elvont témában (pl. feldolgozás: katt, katt, katt...), amiért annyira azért nem fájna a szívem, hanem olyanokban, amelyek engem igen-igen érdekelnek.
Namármost ezek szinte egytől egyig Budapesten vannak, ami innen tőlünk minimum 2,5 fél óra keserves vonatozás. (2,5 óra alatt ér a repülő Barcelonába:)) És mi egy nagy város vagyunk, közvetlen vasútvonallal. Mit szóljanak azok a kisebb településeken élők, akiknek idáig eljutni is órákba kerül, s még innen tovább Bp.-re. Ennél csak akkor nagyobb a baj, ha nem Pesten, hanem valamelyik vidéki városban tartják a csábító konferenciát - hihetetlen nehézséget jelent eljutni mondjuk Debrecenből Pécsre, vagy Szegedről Szombathelyre és vissza. Mindemellett a vonatozás, a pesti tömegközlekedés nem egy olcsó mulatság. Ja persze, ha járnak a vonatok, és nincsen éppen sztrájk. De hogy folytassam. A távolság és az anyagiak csak az egyik - bár igen fontos - része a dolognak. Mi javarészt egyszemélyes könyvtárak vagyunk. Úgy tudunk valahová elmenni, hogyha bezárjuk a könyvtárat. Itt végképp borul az egész: folyamatosan azon munkálkodunk, hogy minél többen és többször jöjjenek, ideszokjanak. Ha én hetente bezárogatok, esetleg többször is, el fognak szokni, merthogy úgysincs nyitva a könyvtár. A kollégáktól kapott megjegyzésekről ne is beszéljünk. És akkor a főnök még jóindulatú volt, mert elengedett. De vannak helyzetek, amikor nem lehet semmiképpen sem otthagyni az iskolát - értekezletek, monitoring látogatások stb.
Nagy szerencse, hogy a konferenciák anyaga zömében felkerül a netre, sőt, volt már olyan csoda is, hogy élőben tudtam nézni és hallgatni az előadókat. De akárhogy is, a személyes jelenlétet, a személyes találkozásokat nem pótolhatja semmi. Pl. hétfőn milyen jó volt Animával és még néhány kedves könyvtáros kolléganővel beszélgetni! :) Jövő hétfőn viszont megint röghöz leszek kötve, pedig a vasutasok csak szerdán sztrájkolnak, viszont lesz nevelési értekezlet...
Hát ez már csak ilyen, testvér.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jelszó: Konferencia Klog! :) Mire erőt vennék magamon, és begépelnék valami összefoglalót, a fiúk már rég feltették. Optimális esetben még azalatt, amíg az előadó befejezte a mondókáját... :)

csbk írta...

Hihetetlen gyorsak és ügyesek ezek a srácok, és tényleg szinte mindent felraknak, de a személyes találkozások mégis hiányoznak. :(